РЕТРОГРАДНЕ СНАГЕ ПРОШЛОСТИ КРОЗ КОНКУРС УНИШТАВАЈУ БИБЛИОТЕКУ!!!

Поводом КОНКУРСА ЗА ИЗБОР УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ Демохришћанска странка Србије издаје

РЕТРОГРАДНЕ СНАГЕ ПРОШЛОСТИ КРОЗ КОНКУРС УНИШТАВАЈУ БИБЛИОТЕКУ!!!
КОРУПЦИЈА НА ДЕЛУ ИЛИ ТРГОВИНА УТИЦАЈЕМ?!?
УПРАВНИ ОДБОР ОДМАХ ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ!
Демохришћанска странка Србије подсећа да је Управни одбор Народне библиотеке Србије САМО МЕСЕЦ ДАНА ПРЕ КОНКУРСА својевољно променио Статут Народне библиотеке Србије и у члану 45 предвидео да се за избор Управника библиотеке може именовати само лице које има 4 година искуства у пословима руковођења установом културе уз 10 година радног искуства. На овај начин Управни одбор је у старту елиминисао СВЕ потенцијалне кандидате који у претходним годинама по политичким линијама нису били именовани за директоре установа културе.
Истовремено са оваквом противправном променом статута Управни одбор Народне библиотеке Србије (у даљем тексту НБС) је елиминисао све потенцијалне кандидате који су своје искуство стицали у иностранству на престижним универзитетима, водећи истовремено у различитим државама запада престижне институције културе. Зато што је нови члан 45 Статута НБС поставио до сада невиђени услов да кандидат мора да има десет година радног искуства уз услов да је 4 године био руководилац установе – је сама одредба Статута супротна Уставу РС јер поставља дискриминацију у погледу година старости, државе у којој је искуство стицано, и досадашњих послова. На тај начин директор Дома културе у Бабушници би имао право да конкурише за место управника, док управник Библиотеке Студенски град или Универзитетске библиотеке у Београду не би могао да конкурише иако се ради о једним од највећих и најпрестижнијих библиотека у Србији.
Тако је Управни одбор Народне библиотеке Србије дана 19.11.2013.године донео одлуку да 3 од пријављених 5 кандидата не испуњавају услове кандидовања.
МЕЂУТИМ – КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕДИНИ КАНДИДАТИ ЧИЈЕ ЈЕ КАНДИДАТУРЕ УПРАВНИ ОДБОР УСВОЈИО БУДУ ДИРЕКТОР БИБЛИТЕКЕ ГРАДА БЕОГРАДА ЈАСМИНА НИНКОВ  И ЊЕН ПРВИ САВЕТНИК МИРКО МАРКОВИЋ!?!?
Истовремено Управни одбор НБС је одбацио кандидатуру Др Невене Томић са образложењем да иста не испуњава услове конкурса јер је иста била управник Библиотеке Студентски град, која је формално организациони део Дома културе Студентски град па због тога иста не представља установу културе, АЛИ ИСТОВРЕМЕНО УВАЖАВА КАНДИДАТУРУ МИРКА МАРКОВИЋА КОЈИ ЈЕ РУКОВОДИО БИБЛИОТЕКОМ КОЈА ЈЕ ТАКОЂЕ ОРГАНИЗАЦИОНИ ДЕО ДРУГЕ УСТАНОВЕ и то библиотеке Ђорђе Јовановић која је такође само организациони део Библиотеке Града Београда!?
Зашто Управни одбор НБС има овакве двоструке аршине!?!?
Са друге стране, други кандидат јесте ЈАСМИНА НИНКОВ која је као управник Библиотеке Града Београда, по „оцени“ Управног одбора Народне библиотеке Србија, једина уз свог саветника Мирка Марковића – испунила услове кандидовања – остаће упамћена као управник који се посвађао са својим управним одбором, тако што је одбила да Управном одбору и Надзорном одбору пружи на увид документе о пословању Библиотеке града Београда!!!
Истовремено Јасмину Нинков њени запослени оптужују да је на терет билиотеке потрошено преко 100.000 евра на потпуно непотребна службена путовања!
УПРКОС ТОМЕ – КАО ЈЕДИНЕ КАНДИДАТЕ УПРАВНИ ОДБОР НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ ПРОГЛАШАВА ЈАСМИНУ НИНКОВ И ЊЕНОГ САВЕТНИКА МИРКА МАРКОВИЋА!
Демохришћанска странка Србије ЈАВНО ПИТА Управни одбор Народне библиотеке Србије – ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ ДА СРБИЈА НЕМА БОЉИ КАДАР ОД ЈАСМИНЕ НИНКОВ И ЊЕНОГ САВЕТНИКА МИРКА МАРКОВИЋА!?!?!?
Због рошомонијаде коју је изазвао, ДХСС ЈАВНО ПИТА И ТРАЖИ ДА УПРАВНИ ОДБОР НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ ЈАВНО ОДГОВОРИ:
1.    На основу којих аршина и чијих препорука је УО Народне библиотеке Србије само месец дана пре конкурса променио Статут Народне библиотеке Србије!?
2.    Којим интересима се УО руководио приликом мењања Статута?
3.    По чијем налогу је Статут промењен?
4.    Ко од чланова УО Народне библиотеке Србије је био за а ко против таквог мењања статута?
5.    Зашто је УО Народне библиотеке Србије ОДБАЦИО пријаву Др Невене Томић српског еминентног стручњака за област библиотекарства и полиготу са знањем 6 страних језика, која је била добитник међународне стипендије за младе професионалце у области библиотекарства и која је област библиотекарства усавршавала у САД, Аустрији, Шангају и Куби, и представља стипендисту   бројних других организација у области међународне заштите културног наслеђа?
6.    Зашто је УО Народне библиотеке Србије по истом основу по којем је одбацио пријаву Др Невене Томић – усвојио пријаву Мирка Марковића?
7.    Да ли је Јасмина Нинков бољи кадар од Др Невене Томић – и зашто!?
8.    Да ли је УО Народне библиотеке Србије ЗНАО И БИО СВЕСТАН оптужби које су на рачун Јасмине Нинков изнели запослени у Библиотеци Града Београда!?
9.    Да ли је УО Народне библиотеке Србије проверио наводе о ненаменском трошењу средстава у Библиотеци Града Београда чији је руководилац усвојени кандидат Јасмина Нинков?
10.    Да ли су чланови Управног одбора Народне библиотеке Србије од некога примили новац да би Статут библиотеке промениле „у минут до дванест“ и од кога?
11.    Да ли се мотиви Управног одбора Народне библиотеке Србије крију у чињеници да је Јасмина Нинков током управљања градском библиотеком скривала податке о финансијском пословању те библиотеке, и да ли је можда због тога она подобан кандидат за место управника Народне библиотеке Србије?
Јавност има право да зна одговоре на ова питања јер се ради о установи културе од националног значаја а управни одбор такве институције је ДУЖАН да на ова питања одговори.
Како је упркос томе што се ради о институцији културе од националног значаја – тај управни одбор ОСРАМОТИО ту институцију НАКАРАДНИМ СПРОВОЂЕЊЕН НАМЕШТЕНОГ КОНКУРСА – ТО ЈЕ ИСТИ ДУЖАН ДА ОДМАХ И НЕОПОЗИВО ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ  А ДА ЧЛАНОВИ СВОЈА МЕСТА ПРЕПУСТЕ ЉУДИМА КОЈИ НА ОВАКАВ НАЧИН НЕЋЕ БРУКАТИ НАЈВАЖНИЈУ ИНСТИТУЦИЈУ КУЛТУРЕ!

У Београду                                                                                                      ЗА ДЕМОХРИШЧЋАНСКУ СТРАНКУ СРБИЈЕ
Дана 21.11.2013.г.                                                                                            ДИРЕКТОР ДХСС - ЧЕДОМИР СТОЈКОВИЋ

Медија центар Категорије Саопштења РЕТРОГРАДНЕ СНАГЕ ПРОШЛОСТИ КРОЗ КОНКУРС УНИШТАВАЈУ БИБЛИОТЕКУ!!!